عفونت چشم در قناری:

قناریها با تکیه بر بینای صحیح خود در پیدا نمودن غذا و اجتناب از خطر عمل می نمایند ، زمانی که یک قناری دچار گسترش عفونت چشمی می گردد بسیار آسیب پذیر می گردد و درمان مناسب برای پرستاری از قناری برای برگشت به سلامتی ضروریست.

 

نشانه ها:

علائم یک چشم عفونی شامل چشم های قرمز،چشم های اشک آلود و کاهش میزان تعادل در قناری می باشد ضایعات چشمی ممکن است به خوبی در اطراف چشم گسترش یابد قناریها ممکن است ناگهانی از روی میله قفس سقوط کنند.

 

علل:

عللی که ممکن است باعث گسترش عفونت چشمی در پرنده گردد شامل عفونتهای باکتریایی یا ویروسی یا کمبود ویتامین A یا قفس کثیف و جراحات چشمی می باشد.

 

درمان:

مرحله اول درمان شامل جدا کردن قناری مبتلا از سایر پرنده ها می باشد مرحله بعد استفاده از قطره های آنتی بیوتیک چشمی می باشد مکمل های ویتامین A   برای مراحل بهبود پرنده ضروریست ضایعات ویروس آبله را با محلول آنتی باکتریال درمان نموده و دلمه های اطراف چشم با استفاده از شامپوی بچه ملایم جدا نمایید.

 

 

پیشگیری:

برای پیشگیری عفونت چشمی در پرنده خود بایستی یک قفس تمیز برای پرنده خود مهیا نمائید برای پیشگیری از بیماریهایی که توسط پشه ها به پرنده انتقال می یابد و باعث انتقال عفونت به پرنده می گردد از توری های خاصی در اطراف قفس استفاده نموده و یا پرنده خود را واکسینه نمائید. پشه ها عامل اصلی در انتقال ویروس آبله می باشند.  Poximune C یک واکسنی است که ایمنی لازم را در برابر ویروس آبله ایجاد می نماید.

 

رسیدگی:

اگر درمان موفقیت آمیز نباشد قناری شما ممکن است کور گردد پرنده نمی تواند پرواز طولانی نماید و نیاز به غذای دستی دارد واکسن معمولا برای قناریهایی توصیه می گردد که به صورت گروهی نگهداری می گردد و به صورت حیوانات اهلی خانگی به تنهایی نگهداری نمی گردد.

 

انواع بیماریهای چشمی در پرنده:

مثل تمام موجودات که می توانند ببینند پرندگان مستعد تنوعی از تغییراتی می باشند که می توانند چشم های آنها را تحت تاثیرقرار دهند ، دو نوع از عفونت های جدی چشمی در پرندگان شامل کونژیکتیویت مایکو پلاسمایی و پسیتاکوزیس می باشد.

دانشمندان تعدادی از کونژیکتیویت مایکو پلاسمایی را در تعدادی از گونه ها پیدا نموده اند اما از سال 1964 این بیماری سریع در بین فنچهای خانگی گسترس پیدا نمود به طوری که این بیماری بیماری چشمی فنچ خانگی نام نهاده شد  پسیتاکوزیس به این جهت به این اسم نامیده شد زیرا که آن یک بیماری شایعی در بین ماکیان خانگی از قبیل طوطی ها و بوقلمون ها گردیده بود بعضی مردم ترجیح می دهند که پسیتاکوزیس را طبع طوطی بنامند.

 

نشانه ها:

علائم در هر دو نوع از بیماری های چشمی شبیه به عفونت های چشمی در انسان شروع می گردد بیماری چشمی فنچهای خانگی با عفونتی که به وسیله مایکوپلاسما کالیسپیتیلیوم باکتریای ایجاد می گردد آغاز می گردد.چشم های مبتلا قرمزی،تورم و ترشح پیدا می نماید در بعضی  حالات چشم ها ممکن است کاملا بسته گردد.  پسیتاکوزیس به وسیله باکتری که کلامیدیاپسیتاسی نامیده می شود انتقال می یابد و سیستم گوارش به خوبی چشم ها تحت تاثیر قرار می دهد علاوه بر ترشحات چشمی علائمی شامل اشتهای ضعیف و اسهال وجود دارد.

اهمیت:

هر دوی این شرایط می تواند منجر به مرگ پرنده گردد بیماری چشمی فنچ می تواند منجر به کوری پرنده گردد و پرنده را در معرض شکار سایر پرندگان قرار داده یا وی را ناتوان از خوردن غذای خود نماید.چنین پرندگانی معمولا سریعا بعد از از دست دادن قدرت بینای خود می میرند گسترش سریع این بیماری می تواند تعادل جمعیت پرندگان را در بعضی نواحی تهدید نماید پسیتاکوزیس حتی ممکن است منجر به کوری یا مرگ پرنده گردد.

 

خطر برای انسان:

کونژیکتیویت مایکو پلاسمایی خطر کمتری برای انتقال به انسان دارد اما به هر حال پسیتاکوزیس می تواند به سادگی به انسان سرایت نماید و معمولا از طریق تماس با پرنده مبتلا یا ترشحات مدفوع پرنده به انسان انتقال می یابد کسانی که تماس مکرر با پرندگان اهلی را دارند از قبیل فروشگاههای حیوانات اهلی یا کارکنان دامپزشکی یا پرورش دهندگان پرنده اغلب متسعد ابتلا می باشند در انسان تظاهرات بیماری شبیه به آنفولانزا می باشد اگر درمان مورد غفلت قرار گیرد می تواند سریعا منجر به مرگ گردد.
از سال 1996 در حدود 50 امریکایی در هر سال به صورت محدود دچار پسیتاکوزیس گردیدند اغلب موارد با مصرف آنتی بیوتیک درمان موفق آمیزی انجام گرفته است .

پیشگیری:

بهترین راه حل برای کاهش گسترش عفونت های چشمی در پرنده مراقبت و پیشگیری می باشد پرورش دهندگان بایستی قفس ها را تمیز نگهداری کرده و از تماس با ترشحات مدفوعی پرندگان اجتناب نمایند یک دامپزشک بایستی سریعا پرنده بیمار با نشانه های پسیتاکوزیس را مورد معاینه قرار دهد افراد متسعد به عفونت بایستی سریعا تحت درمان قرار گیرند.

منبع : http://www.persiancanary.com